ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ « Για να κερδισουμε την Αθηνα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
« Για να κερδίσουμε την Αθήνα»

«Αν με ρωτούσατε ποιο είναι το όραμά μου, θα σας έλεγα μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, διαθέσιμη στην κίνηση των πεζών και των ποδηλατιστών, με περισσότερους ελεύθερους χώρους και περισσότερο πράσινο, με συνεχείς δραστηριότητες έκφρασης και δημιουργίας στους δημόσιους χώρους της».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα το  μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «δικαίωμα στην πόλη» παρουσίασε το πρόγραμμα της (νέας) διακυβέρνησης του Δήμου.
Βασική προϋπόθεση για τη νέα Αθήνα είναι όπως σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης να επανακατοικηθούν  το κέντρο της πόλης και οι υποβαθμισμένες συνοικίες της . «Ασφαλής και βιώσιμη πόλη, είπε,  είναι η ζωντανή πόλη. Θα πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος «επιστροφής στην πόλη», με κίνητρα για την εγκατάσταση νέων ζευγαριών, φοιτητών και νέων εργαζομένων, την εγκατάσταση επιχειρήσεων, την επιστροφή δημοσίων υπηρεσιών».
«Η Αθήνα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει ο δημόσιος χώρος της και η σχέση των ανθρώπων μʼ αυτόν. Θέλουμε να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο και να τον κάνουμε χώρο ασφαλούς, ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Δεν δεχόμαστε άβατα, δεν δεχόμαστε γκέτο, δεν δεχόμαστε την ασχήμια και την εγκατάλειψη που σήμερα κυριαρχούν.

Σε ορισμένα προβλήματα, αναζητήσαμε λύσεις φθηνές και άμεσα εφαρμόσιμες. Σε άλλα, περισσότερο σύνθετα, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν απλές και εύκολες λύσεις. Δεν υπάρχει, πολύ περισσότερο, η μία και μοναδική «μαγική» λύση. Μόνο λαϊκιστές δημαγωγοί το ισχυρίζονται αυτό.

Για παράδειγμα. Για να αντιμετωπίσουμε τη νέα, δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών χωρίς χαρτιά, χρειάζεται μια δέσμη πολιτικών σε διαφορετικούς τομείς, που να συγκλίνουν όμως όλες σε κοινό στόχο.

Χρειάζεται μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, μια σύγχρονη πολιτική ασύλου, πολιτικές πρόνοιας και περίθαλψης, δημόσιας υγείας, στέγασης και εκπαίδευσης, αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, όπως επίσης μια αποτελεσματική πολιτική αστυνόμευσης και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ορισμένες από τις πολιτικές αυτές ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου και η νέα δημοτική αρχή θα τις ασκήσει με σχέδιο, με αίσθημα ευθύνης και με αποφασιστικότητα. Άλλες, ανήκουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης. Η νέα δημοτική αρχή θα πάρει πρωτοβουλίες, θα πιέσει, θα διεκδικήσει, ώστε η κεντρική διοίκηση να τις ασκήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά.

Το σημαντικό είναι να σκεφτούμε διαφορετικά, να αναζητήσουμε έξυπνες λύσεις που να ικανοποιούν ταυτόχρονα περισσότερες ανάγκες. Για παράδειγμα, ως μία λύση στο πρόβλημα του παραεμπορίου προτείνουμε τη δημιουργία πολυεθνικών αγορών, όπου θα πωλούνται νόμιμα προϊόντα και προϊόντα κατασκευασμένα από τους πωλητές τους. Στις αγορές αυτές θα ενταχθούν, νόμιμα πια εργαζόμενοι, και μετανάστες που εμπλέκονται σήμερα στο παραεμπόριο».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Καμίνη θα το βρείτε σε προηγούμενο άρθρο στη σελίδα μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: